Стара нацистичка мапа поттикна лов на богатство во Холандија

Стара мапа за која се верува дека го означува местото каде германските војници криеле богатство вредно милиони евра во Втората светска војна, оваа недела ја разбуди имагинацијата на аматерски ловци на богатство во Холандија. Вооружени со детектори за метал и лопати, групи талкаа по полињата околу руралниот Омерен на истокот од земјата, откако Холандскиот национален архив објави мапа во вторникот.

Архивот соопшти дека се верува дека мапата покажува каде нацистичките војници криеле четири големи кутии полни со дијаманти, рубини, злато, сребро и секаков вид накит ограбен по експлозијата на банка во август 1944 година.

Мапата била набавена од германски војник набргу по војната од холандски институт задолжен за следење на германскиот главен град во Холандија откако земјата била ослободена од нацистичката окупација во 1945 година.

Мапата беше објавена оваа недела бидејќи истече максималниот период од 75 години во кој требаше да се чува доверливо.

Иако постоењето на богатството никогаш не можеше целосно да се потврди, институтот направи различни неуспешни обиди да го пронајде во 1947 година, изјави за Ројтерс портпаролката на Националниот архив Ен-Марике Самсон.

Но, малите шанси за пронаоѓање на богатството не ги одвратиле аматерските копачи на злато.

„Мапата со ред од три дрвја и црвен крст што го означува местото каде што се претпоставува дека е скриено богатството ја поттикнува фантазијата“, рече поранешниот градоначалник на Омерен, Клас Тамес, кој сега раководи со фондација која ја поседува земјата каде што може да биде скриено богатството.

„Ако некој најде нешто, ќе треба да ни пријави, па ќе видиме. Но, не би очекувал дека ќе биде лесно“, додаде тој.