НАЈГОЛЕМАТА ОПТИЧКА ИЛУЗИЈА ВО ПРИРОДАТА! ЕЗЕРО НАД ОКЕАНОТ

Сорвагсватан е името на најголемото езеро на Фарските Острови. Има површина од 3,4 квадратни километри и се протега на вулканскиот остров Вагар, што се наоѓа помеѓу Шкотска, Норвешка и Исланд.

Иако на фотографиите може да изгледа како да се издига неколку стотини метри над океанот, се наоѓа на надморска височина од околу 30 метри.

Ова езеро се нарекува и Леитисватан и е опкружено со клисури што спречуваат неговата вода да се влева во Атлантикот.