3.2 тони кокаин во вредност од 316 милиони долари пронајдени во Тихиот Океан

Полицијата на НОВ ЗЕЛАНД денеска соопшти дека запленила доволно кокаин за снабдување на Нов Зеланд 30 години, откако пресретнала огромно пакување со дрога што пловело во Тихиот Океан.

Началникот на полицијата на Нов Зеланд, Ендрју Костер, изјави за новинарите дека товарот од 81 бала кокаин тежи 3,2 тони и има улична вредност од околу 316 милиони долари.

„Ова е најголемото откритие на недозволени дроги од новозеландските агенции со одредена разлика“, рече тој.

Официјални лица веруваат дека дрогата била фрлена на „пловечка транзитна точка“ во Тихиот Океан, каде што требало да биде подигната и пренесена во Австралија.

Полициската фотографија покажа дека огромниот улов е врзан во мрежа и покриен со жолти плови. Некои бали го имаа симболот на Бетмен, а пакувањата со кокаин беа означени одвнатре со нешто што изгледаше како детелина со четири листа.

„Веруваме дека беше наменета за Австралија, каде што ќе беше доволно да му служи на пазарот една година“, рече Костер.

„Тоа е повеќе отколку што би потрошил Нов Зеланд за 30 години“, додаде тој.