13-годишно момче го однело ветрот додека се шетало во Херцег Нови и исчезнало во морето

Трагедија ја потресе Црна Гора откако тринаесетгодишно момче исчезнало од шеталиштето „Пет Даница“ во Херцег Нови, кога очигледно го зафатило бран и го однел во морето додека се шетал покрај брегот.

На тој дел од црногорското крајбрежје во сила беше црвен метео тревог поради невремето југ и дожд. Налетите од југ, кои беа измерени недалеку од шеталиштето каде што исчезна момчето, изнесуваа речиси 100 километри на час, поради што се појавија големи бранови не само на отворено море, туку и во заливот.

Пребарувањето на водите на заливот Топаљ се уште не донесува резулти дури ни со употреба на 3Д сонар од бродот Fishery Inspection, кој овозможува детално ултразвучно пребарување на морското дно.

Поради влошување на временските услови издигнување на морињата и намалена видливост поради мала облачност и врнежи од дожд – вчера беше прекината потрагата по исчезнатото момче.

Потрагата би можела да продолжи денеска, доколку времето дозволи.