Јадрото на Земјата штотуку запре со ротација

Геолозите, кои ја проучуваат динамиката на внатрешноста на Земјата, штотуку открија дека цврстото железно внатрешно јадро – кое нормално ротира во стопената надворешна обвивка – речиси престанало да го прави тоа.
Колку и да звучи вознемирувачки оваа информација (како срцето на нашата планета да престанало да чука) и пред да паничиме, се сеќаваме на научно-фантастичниот филм The Core од 2003 година, ова не е првпат да се пријавува ваков случај. Тоа не е ни прв во поновата историја.

„Добивме изненадувачки податоци кои укажуваат дека внатрешното јадро речиси престана да ротира во последната деценија и дека може да следи промена во насоката на ротација, судејќи според повеќедецениските осцилации забележани во раните 1970-ти“, велат геофизичарите Џи Јанг и Xiaodong Song од Универзитетот во Пекинг, во неговиот неодамна објавен труд.

Знаеме само неколку децении како внатрешното јадро на Земјата ротира во однос на обвивката над неа, бидејќи тоа беше потврдено во 1996 година од Сонг и неговиот колега, сеизмологот Пол Ричардс од Универзитетот Колумбија. Пред нивната работа, идејата дека внатрешното јадро на Земјата ротира одвоено од остатокот од планетата беше непотврдена теорија, заснована на недокажан модел на магнетното поле на Земјата.

Оттогаш, геолозите и геофизичарите се обидуваат да откријат – од далечина од 5.100 километри – колку брзо или бавно се врти внатрешното јадро.

Првично, се сметаше дека внатрешното јадро прави целосна револуција на секои 400 години, управувано од електромагнетен вртежен момент и балансирано со гравитациско влечење. Но, други научници наскоро теоретизираа дека се врти многу побавно и дека се потребни илјада години или повеќе за да се направи целосен круг.

Брзината на оваа ротација и дали таа варира сè уште се дебатира денес. Сепак, внатрешното јадро продолжува по својот весел пат, несвесно беснеејќи дебати на површината на Земјата.

Ротирачки или стационарни?
Со цел дополнително да го истражи овој проблем, Сонг се вратил на истиот метод што тој и Ричардс го користеле за да заклучат дека внатрешното јадро ротира. Во 1996 година, дуото следеше читања на сеизмички бранови од повторени земјотреси наречени дублети кои минуваа низ внатрешното јадро, од Јужниот Атлантик до Алјаска, помеѓу 1967 и 1995 година.

Ако внатрешното јадро не се поместило, ударните бранови требало да поминат по истиот пат. Но, Сонг и Ричардс покажаа дека сеизмичките бранови биле за дел од секунда побрзи од 1960-тите до 1990-тите.

Сега, во новото истражување со Јанг, Сонг повторно ги разгледа тие стари податоци, споредувајќи ги со поновите обрасци на речиси идентични сеизмички бранови што укажуваат на тоа дека внатрешното јадро толку многу забавило што едвај се движи – па дури и може да ја менува насоката.

Тие откриле дека почнувајќи од околу 2009 година, патеките кои претходно покажувале значителни временски варијации покажале мала промена бидејќи сеизмичките бранови минувале низ јадрото и излегувале од другата страна. Секоја временска разлика ја нема.

„Оваа глобално конзистентна шема покажува дека ротацијата на внатрешното јадро неодамна паузирала“, пишуваат Јанг и Сонг.

Ова неодамнешно исклучување на внатрешното јадро, исто така, се чини дека е поврзано со пресврт на ротацијата, додаваат геофизичарите, цврстата железна сфера се лизга наназад како дел од осцилациите што се случуваат на секои седум децении или така.

Врз основа на нивните пресметки, мала нерамнотежа во електромагнетните и гравитационите сили би била доволна за да се забави и потоа да се смени ротацијата на внатрешното јадро како што е забележано.

Истражувачите истакнуваат дека оваа седумдецениска промена се совпаѓа со други периодични промени кои можат да се забележат на површината на Земјата, во должината на денот и магнетното поле, и двете имаат периодичност од шест до седум децении. Повеќедецениските обрасци во набљудувањата на климата, глобалната просечна температура и порастот на нивото на морето изгледа чудно се совпаѓаат.

Според Јанг и Сонг, овие чести, бавно движење, едвај забележливи осцилации кои се превртуваат напред-назад на секои 60 до 70 години се чини дека укажуваат на „резонантен систем во различните слоеви на Земјата“ – како планетата да свири мелодија .

Бидејќи се верува дека внатрешното јадро на Земјата е динамички поврзано со надворешните слоеви, поврзано со надворешното јадро со електромагнетни бранови и врзано за обвивката со гравитациони сили, студијата исто така може да помогне во нашето разбирање за тоа како процесите длабоко во нашата планета влијаат на нејзината површина – тенката кора на која живееме, седи на врвот на вртливата внатрешност.

„Овие набљудувања обезбедуваат докази за динамични интеракции помеѓу слоевите на Земјата, од најдлабоката внатрешност до површината“, заклучуваат Јанг и Сонг.