(ФОТО) Австралиец пронашол златна грутка тешка 2,6 килограми

МАЖ од Австралија пронашол грутка злато тешка 2,6 килограми и вредна 240.000 австралиски долари или повеќе од 147.000 евра, пишува Би-би-си.

Еден човек кој сакал да остане анонимен користел евтин детектор за метал за да пронајде грутка во златните полиња во Викторија, срцето на златната треска што ја зафати Австралија во 1800-тите.

Дарен Камп, кој го процени и купи примерокот, рече дека тоа е најголемата златна грутка што ја видел во неговата 47-годишна кариера.

„Бев запрепастен. Ова е откритие што се случува еднаш во животот“, рече тој, опишувајќи го моментот кога ја видел златната грутка донесена од маж во неговата продавница во Џилонг, на еден час од Мелбурн.

Тој извади камен и додека ми го фрли во рака, ми рече: „Дали мислиш дека вреди 10.000 австралиски долари?“.

„Жената ќе биде среќна“

Човекот потоа му рекол дека карпата во раката на г-дин Камп е само половина од она што го нашол, а карпата тешка 4,6 килограми содржи 83 унци или околу 2,6 килограми злато.

Камп додаде дека мажот му рекол дека ќе ги потроши парите на своето семејство, додавајќи дека неговата сопруга „ќе биде многу среќна“ кога ќе се врати дома.

1 thought on “(ФОТО) Австралиец пронашол златна грутка тешка 2,6 килограми

Comments are closed.