Фејсбук и Инстаграм може да згаснат во Европа

Компанијата Мета се соочува со важна правна одлука која може да резултира со исклучување на Фејсбук во Европа.

Шефот за приватност на Ирска, Хелен Диксон, која ја предводи Комисијата за заштита на податоците во земјата (DPC), изјави за Политико дека телото „најверојатно конечно ќе донесе одлука за последната правна алатка на Фејсбук за испраќање лични податоци во САД“ пред Европската унија и САД да успеат да договорат нов договор за пренос на податоци.

Во јули, DPC ја објави својата нацрт-одлука за суспендирање на овој правен инструмент за пренос на податоци. Тој нацрт сега чека одобрување од другите регулатори за приватност во Европа и треба да биде завршен до средината на мај.

Се очекува ова да го остави американскиот технолошки гигант Мета, кој е сопственик на Фејсбук , без алатки кои му дозволуваат легално да пренесува лични податоци како семејни фотографии и податоци за геолокација во САД, кои се неопходни за функционирање на Фејсбук .

Мета претходно изјави дека ваквата одлука може да значи крај на нејзините услуги во Европа, вклучувајќи го и Инстаграм.

-Доколку Европската комисија не донесе никаква одлука за соодветност и не можеме да продолжиме да се потпираме на стандардни договорни клаузули или други алтернативни средства за пренос на податоци од Европската унија во Соединетите држави, можеби нема да можеме да понудиме голем број од нашите најважни производи и услуги во Европа, вклучувајќи ги Фејсбук и Инстаграм.

Ирската одлука ќе создаде проблеми и за другите компании кои пренесуваат податоци во САД.

Мрежата на национални органи за заштита на податоците на ЕУ – Европскиот одбор за заштита на податоци има рок до 14 април да одлучи дали ќе ја потврди претходната одлука на Ирска за суспендирање на правната алатка главно што ја користат компаниите, вклучително и Мета, за пренос на лични податоци во САД надвор од стандардот договорна клаузула.

Главниот европски регулатор за Мета и другите големи технолошки компании со седиште во Ирска ќе има уште еден месец да ја донесе конечната одлука.

Во меѓувреме, Европската комисија има за цел да го финализира сосема новиот договор за податоци со САД пред јули, откако Судот на правдата на ЕУ ги укина двата претходни договори со САД поради стравувањата од надзорот на податоците, пишува Politico.

Шефот на ирското клучно тело за заштита на приватноста, Хелен Диксон, рече дека немаат планови да се повлечат од спроведувањето на законот за заштита на податоците и приватноста на ЕУ, GDPR.

Содржината продолжува после огласот

-Ќе продолжиме да ги спроведуваме мерките што ги наведовме, рече таа. Додаде и дека е неизвесно дали под овие околности Мета може да добие одложување на одлуката доколку Ирска наложи таква одлука.

-Овој случај се однесува на историски конфликт ЕУ-САД, кој е во процес на решавање преку новата рамка за приватност на податоците ЕУ-САД. Го поздравуваме напредокот постигнат во обезбедувањето континуиран пренос на податоци преку границите и ја чекаме конечната одлука на регулаторот за ова прашање, истакна портпаролот на Мета.