Србија официјално изгуби секакво влијание врз Косово

Шефот на пратеничката група на движењето „Самоопределување Мимоза“, Кусари Љиља, оцени дека изборите на северот на Косово, кои се одржаа вчера, ќе останат запаметени по тоа што Србија „официјално ја загуби секоја можност за влијание на Косово преку избраните функционери на косовските Срби“.
Кусари Љиља напиша на Твитер, одговарајќи на твитот на српската премиерка Ана Брнабиќ, дека единственото преостанато средство на Србија се „бандите со кои до сега ги тероризираше Србите на Косово“.

„Запомнете го овој ден. Србија официјално ја изгуби секоја можност за нејзино натамошно влијание преку избраните функционери на косовските Срби. Единственото преостанато средство што Србија може да го искористи се бандите со кои до сега ги тероризираа косовските Срби. Тој ден е одложен. , но конечно стигна“, изјави Кусари Љиља.

Брнабиќ претходно посочи дека изборите го легализираат и легитимираат последното европско гето.