Редок вид мачка откриен на највисоката планина во светот

Екипа од научници неодамна наиде на неверојатно откритие, редок вид мачка што живее на највисоката планина во светот. Мачката на Палас е дива мачка која живее во степите во Централна Азија, а сега е потврдено дека најмалку две живеат во националниот парк Сагармата во Непал.

Неверојатното откритие е резултат на експедицијата на National Geographic во 2019 година, која го опфати најобемното истражување на оваа планина досега, а научниците откриле врз основа на собрани примероци од две локации лоцирани на над 5.000 метри надморска височина.

Овој тип на мачка е сличен по големина на домашната мачка, но има неколку впечатливи разлики. Нозете им се пократки, а крзното е меки, поради што изгледаат како плишани играчки. Тие се всушност многу помали и полесни отколку што изгледаат, но поради нивното прекрасно крзно кое ги штити од студот, изгледаат многу поголеми.

Овој тип на мачки лесно може да се качува по стрмни карпи, но бидејќи се диви мачки, тие не се многу пријателски расположени. Но, тоа не ги прави помалку неодоливи. Научниците велат дека се планира ново истражување за да се открие колку точно живеат на највисоката планина во светот.

1 thought on “Редок вид мачка откриен на највисоката планина во светот

Comments are closed.