РЕВОЛУЦИОНЕРНО ОТКРИТИЕ – НОВИ СОЛАРНИ ПАНЕЛИ МОЖАТ ДА ГЕНЕРИРААТ ЕЛЕКТРИЧНА ЕНЕРГИЈА И ВО ТЕКОТ НА НОЌТА

„Студеноста на вселената е исто така исклучително важен извор на обновлива енергија“. ▪️Бен Стерн; 22 јануари, 2023.

И покрај тоа што цената на чистата сончева енергија продолжува да опаѓа, ние продолжуваме да ја слушаме истата жалба одново и одново: „Сончевата енергија работи само кога грее сонцето“. Но, сега, научниците од Универзитетот Стенфорд создадоа револуционерен нов соларен панел кој може да генерира електрична енергија во текот на ноќните часови.

Истражувањето, објавено во списанието Applied Physics Letters во април 2022 година, покажа дека преку процесот на „радијативно ладење“, постоечките комерцијални соларни панели може да се модифицираат за да генерираат енергија дури и во темнината на ноќта. Па, како функционира ова радијативно ладење? Сончевите панели зрачат топлина кон вселената ноќе, а тоа создава разлика во температурата помеѓу панелите и воздухот. Со инсталирање на термоелектричен генератор на панелите, таа температурна разлика може да се искористи за да се произведе електрична енергија.

Во основа, овие панели можат да генерираат електрична енергија благодарение на тоа што вселената е ладна. „Ние имаме тенденција да размислуваме за сонцето како важен ресурс за обновлива енергија“, изјави Фан во весникот. “Но, студенилото на вселената е исто така исклучително важен извор на обновлива енергија“. Во моментов, ноќните соларни панели не се во можност радикално да ја трансформираат количината на електрична енергија што ја произведуваме. Но, како што забележува д-р Фан во своето истражување, идните повторувања на дизајнот во голема мера би можеле да ја подобрат неговата ефикасност, правејќи го многу поодржлив. Ова револуционерно истражување нагласува колку светла може да биде иднината на чистата енергија – дури и кога сонцето не сјае!

1 thought on “РЕВОЛУЦИОНЕРНО ОТКРИТИЕ – НОВИ СОЛАРНИ ПАНЕЛИ МОЖАТ ДА ГЕНЕРИРААТ ЕЛЕКТРИЧНА ЕНЕРГИЈА И ВО ТЕКОТ НА НОЌТА

Comments are closed.