Познатиот фудбалер призна: Јас сум геј, сакам да живеам слободно!

Чешкиот фудбалски репрезентативец Јакуб Јантко сними видео во кое признава дека е xoмoceкcyaлeц.

„Јас сум Јакуб Јантко. Како сите други, имам сила, имам слабост, имам фамилија, имам пријатели. Имам работа која долги години ја работам најдобро што можам, сериозно, професионално и со cтpаст. Како и сите други, и јас сакам да го живеам животот во слобода без страв, без предрасуди, без насилство – но со љубов.

Јас сум xoмoceкcyaлeц и не сакам повеќе да се кријам“, нагласи фудбалерот.

Јантко игра за Спарта Прага, за Чешка има 45 натпревари и четири гола.