Пазар за продажба на невести во соседна Бугарија: Цената ја одредува само една работа

Калаиџи е стара античка заедница на Роми во Бугарија која со векови ги негува своите традиции преку низа верувања и обичаи. Ако ја посетите Стара Загора во Бугарија во првата сабота од православниот пост, веројатно ќе го најдете целиот град во колективна радост.

Луѓето се забавуваат, пијат, танцуваат, зборуваат и јадат. Сè се одвивало на поле надвор од градот. Тоа е „Ромскиот пазар за невести“.

Младите тинејџерки со тешка шминка, комплицирани фризури и нови фустани играат и запознаваат момчиња. Мајките ги следат, горди на фактот што нивните ќерки се доволно стари за да ги почитуваат традициите на својот народ.
Калиџи води комплицирани преговори, се ценка за невестата што ќе ја купат, а потоа ќе ја донесат дома.

Љубовта е само споредна работа. Она што е важно е миразот. 15-годишните девојчиња знаат дека кога ќе се венчаат, завршува нивниот живот каков што го знаеле и започнува оној во кој се сопруги, а потоа мајки.

Ова полуномадско ромско население е познато по својот древен занает за правење и поправка на тенџериња, тави и котли. Тие обично живеат во оддалечени села, далеку еден од друг. На девојките и жените не им е дозволено да се среќаваат или да излегуваат со ниту еден машки член.

Најважно е девојката да биде невина, за да може семејството да ја продаде за голема сума на пари. Инаку, ако се знае дека девојката не е невина, се дава по најниска можна цена.

Ова е единствената прилика кога на девојките им е дозволено да комуницираат со мажи надвор од нивното семејство.

Запознавање во други денови или надвор од овој настан не е дозволено. Тинејџерките секогаш се придружени од членови на семејството кои внимателно ги чуваат. Исто така, бракот надвор од нивната заедница е табу.