Обвинителството бара 8 години затвор за возачот кој го усмрти 26 годишниот Михајло

Основното јавно обвинителство во Белград до основен суд во Белград поднесе обвинителен акт против Матија Н.(23) поради постоење на основано сомнение дека сторил кривично дело – тешко дело против општата безбедност. Се сомнева дека тој ја предизвикал сообраќајната несреќа што се случила на булеварот „Крал Александар“, во која животот го загубил Михајло Л.(26), дознава „Блиц“.

Обвинителството предложи по главниот претрес судот да го прогласи за виновен обвинетиот Матија Н. и да го осуди на осум години затвор, како и да му изрече безбедносна мерка забрана за управување со моторно возило во траење од пет години, кои се максимални кривични санкции предвидени санкции за кривичното дело што му се става на товар на обвинетиот.

Обвинителниот акт го товареше обвинетиот Матија Н. дека на 07.12.2022 година во Булевар Крал Александар во населба каде што е дозволена брзина од 50 км/ч се движел со брзина од околу 122 км/ч и претекнувал возила. Преку непрекината надолжна линија користејќи ја лентата наменета за движење на возила од спротивна насока, додека на пешачки премин не ја прилагодил брзината на возилото за да може безбедно да ги помине пешаците кои веќе влегле на пешачки премин, и ненадејно свртел надесно и возилото што го управувал удрило во пешаците, ги повредил Михајло Л. и Викторија Л. кои поминувале на коловозот на булеварот Крал Александар на обележан пешачки премин, при што оштетениот Михајло Л., се здобил со повреди од кои починал на лице место, а со тешка повреда се здобила и оштетената Викторија Л.

На рочиштето во обвинителството, обвинетиот Матија Н. го негираше извршувањето на делото, наведувајќи дека морал наеднаш да се сврти и да згази на гас за да не удри во пешак кој требало да го помине патот, па кога сакал за да се врати на својата лента, изгубил контрола над возилото и го почувствувал ударот.

Во текот на постапката беа испитани повредениот сведок Викторија Л. и двајца очевидци на настанот, вештачење за техничката исправност на моторното возило, сообраќајно-техничко вештачење од комисија на судски вештаци, како и извршени се две судско-медицински вештачења за оштетените Михајло Л. и Викторија. Л. а прибавени се и други материјални докази.