Норвешка испрати 10.000 модерни артилериски гранати во Украина

Норвешкиот министер за одбрана, Бјорн Арилд Грам, информира дека од почетокот на руската војна досега Норвешка испратила воена помош во вредност од 600.000 евра во Украина.

Министерството за одбрана на Норвешка соопшти дека земјата испратила 10.000 модерни артилериски гранати со долг дострел во Украина.

Норвешкиот министер за одбрана, Бјорн Арилд Грам, во изјава за државната телевизија НРК (NRK) истакна дека Украина има голема потреба за одбрана и затоа Норвешка испратила 10.000 артилериски гранати со долг дострел во Украина.

Грам информира дека од почетокот на руската војна досега Норвешка испратила воена помош во вредност од 600.000 евра во Украина.

„Не можеме да дозволиме Русија да победи во војната против Украина. Норвешка ја поддржува Украина со оружје и опрема. Норвешка чекори безбедно врз основа на меѓународното право“, рече Грам.

Тој истакна дека артилериските гранати испратени во Украина може да погодат цели на далечина од 30.000 километри.