Марјан Стаменковски осуден на три години затвор и 10 години забрана за вршење на професија

Сопственикот на порталот Доказ, Марјан Стаменковски е осуден на затворска казна од три години и еден месец, а дополнително изречена му е и забрана за вршење на професија и регистрација на портал и домејн во рок од 10 години, ако сака да отвори портал во свое име во Македонија.

Кривичниот суд го осуди за четири дела на по една година, за уцена, пиратерија на аудивизуелно дело, злоупотреба на лични податоци, ширење расистички и ксенофобичен материјал или на единствена казна од три години и еден месец.

Целиот процес се одвиваше зад затворени врати откако беше приведен на 9 февруари по претрес неговиот дом од каде беа одземени документација, мобилни телефони и други електронски уреди како и поголема сума пари.