Колку пари потрошила Марија Шерифович за само една вечер?

Марија Шерифовиќ е родена да се занимава со музика, за што сведочат бројните награди и признанија кои ги освоила низ регионот и светот, но кој би рекол дека таа не го сакала училиштето.

Пејачката основно и средно училиште завршила во родниот Крагуевац, што очигледно и било тешко. Не сакала да оди на часови, па во четврта година средно едвај поминала на еден предмет.

Редакцијата на „Курир“ дошла во сопственост на дневникот на Првата крагуевачка гимназија, од кој се гледа дека Марија не завршила успешно и затоа наставно-научниот совет ја упатувал да полага класен испит за дури четири предмети!

– Марија Шерифовиќ, ќерка на Рајко и Верица – музичари, родена на 14.11.1984 година во Белград.

Не ја завршила успешно годината, и е упатена да полага класен испит по: социологија, филозофија, француски јазик и физичко образование – пишува во овој годишник.

Од ова може да се заклучи дека Шерифовиќ е испратена на класен испит поради голем број изостаноци од часовите.

Според податоците, законот предвидува ученик да се упатува на одделенски испит доколку не посетувал третина од часовите од вкупниот фонд за еден предмет, што во пракса изнесува околу 25 изостаноци од еден предмет.

Одделенскиот испит не е лесен за учениците бидејќи е полагање на целиот материјал, па може само да се претпостави колку труд и време и требало на Марија да го надополни сето она што го пропуштила во последната година од средното образование.

Самата Марија еднаш истакна дека сакала да се запише во средно музичко училиште, но бидејќи немала време да се подготви за приемен испит, се запишала во Првата крагуевачка гимназија.

– Ја избрав познатата гимназија, само затоа што беше во зградата до музичкото училиште. Немав голема желба да ја посетувам таа гимназија, но сега сум среќна што сè испадна како што беше, бидејќи немаше да стекнам општи знаења како во неа.

Првите две години ми беа одлични, а потоа повеќе бев пред училиште отколку во него, бидејќи ми започна интересот за музика.

Самиот Бог ми испрати наставник, Миланко Стефановиќ, да ми биде класен раководител, бидејќи ме покриваше кога си одев од часовите. Беше музичар во слободно време, свиреше романси на хармоника, па ја сфати мојата потреба за музика.

Другите професори не беа толку љубезни кон мене како тој. Бидејќи не беа добри, јас ги завршив часовите како добар или многу добар ученик.

Да бидам искрена, немам фантастични спомени од средното училиште бидејќи професорите не ме разбираа – изјави Марија во едно интервју.

Таму всушност сакала да каже дека и покрај тешкотиите кои ги поминала, таа е горда на патот пред кој се истакнала денес.

Пејачката Марија Шерифовиќ реши да ги помине слободните денови со мајка си Верица Шерифовиќ и да отпатува за Дубаи, како што веќе објавивме.

Сакајќи да и дозволи на мајка си целосно уживање, пејачката била подготвена сама да финансира се, но кога ги собрала сите сметки, од цифрата ѝ се завртело во главата!

Марија решила да ја однесе својата мајка во луксузен ресторан во центарот на Дубаи, а не штедела пари за добра и вкусна храна.

– Парче месо 220 евра?! За тие пари можеш да купиш цела крава – рече Верица додека Марија и го читаше менито, а потоа објасни:

-Попрво би си дозволила парче месо отколку штикли, мислам дека тоа е во ред.

Откако ја завршиле вечерата, која ги чинела 864 дирхами (220 евра), Верица решила да се напие кафе сварено во песок, кое чинело пет евра, и охрабрена од љубезноста на домаќинот, сакала да купи слатки од нив.

Сепак, десет парчиња урми и тегла лек за синусите ја чинеле Марија 125 евра.

– Луѓе, ни земаа многу благодарение на Верица Шерифовиќ! Ние сме класични глу пави туристи – викала Марија на пат кон хотелот.