ИНОВАТОР! СЛАВОЉУБ САМ ПРОИЗВЕДУВА СТРУЈА !

Иноваторот и пензионер Славољуб Грујичиќ од Бор направи генератор и ветерница со чија помош сам произведува струја. Пензионираниот машински инженер секој ден во работилницата смислува по некој нов изум, а се започнало кога пред 7 години решил да произведува струја со помош на ветер и генератор.

Почнал со фабрички генератори од 220V и 3000 вртежи, но не го постигнал посакуваниот ефект, потоа купил генератор од 1500 вртежи и 16,8 киловати трифазна струја, но ни тоа не му била целта. Потоа направи свој генератор со значително помали вртежи што произведува поголем капацитет на струја.

„Долго време, веројатно неколку години се обидувам да работам со оние магнети кои ги сечат магнетните полиња и даваат поголем капацитет на струја при помал број вртежи, а со тоа може да биде многу полесен генератор. отколку фабричкиот. Генераторот е до самата ветерница, ќе го вози таа, работи со 240 вртежи, а кога е силен ветер може да достигне и до 800 вртежи“, рече тој и додаде:

„Ова ќе го регулирам со електричен мотор кој ќе кочи во ситуација кога ветерот е многу силен, а кога ветерот е помал, ќе се врти и ќе добие одреден број вртежи за да можам да имам постојана струја која ќе биде 380 волти и 50 херци.

Домаќинството на Славољуб троши од 7 до 8 киловати во зима, кога најмногу се троши струја за греење, а неговиот изум произведува 25 киловати трифазна струја, што е три пати повеќе од неговата потрошувачка. Затоа во договор со ЕПС решил струјата што ја произведува да им ја даде, а тие да му одбијат тоа што го искористил, бидејќи како што вели, од неговиот изум можат да се снабдат најмалку 5 домаќинства. Иако вложил многу пари, не жали зашто на крајот неговите напори се исплателе.

„Тоа се многу скапи инвестиции, најскапи се магнетите, еден магнет може да собере 110 килограми тежина, а овој мотор има многу магнети, само еден од нив чини некаде околу 50 евра, но сепак е голема ставка. Останатите компоненти што се вградуваат во него, се купени во домашно производство, во Бор, Зајечар и така натаму“, рече тој.

Грујичиќ е вистински иноватор, а за неговите производи не се интересираат само луѓе од нашите простори, туку и луѓе од странство.