Дојави за бомби повторно ги испразнија училиштата во Бугарија

Нови закани за бомби денеска се примени во десетици училишта ширум Бугарија. Пријави за подметнати експлозивни направи се примени во неколку градски училишта, 24 образовни институции во Варна и во сите училишта во Сливен.

Електронска пошта со закана за бомба е примена и во средното математичко училиште во Бургас. Учениците се евакуирани, а наставата е прекината, јавува БНТ.

Рано утрово стана јасно дека закана за бомба е примена во 22-то училиште во главниот град „Георги С. Раковски“ во Софија. Информацијата за заканата за бомба е добиена во 06 часот, кога во зградата немало студенти. Полициското присуство во областа е зголемено.

Државата треба да ни обезбеди алгоритам како да постапуваме кога има дојава за бомба во училиштата. Ова на БНР го изјави директорката на 22-то училиште Елена Карпечева.

„Во нашето училиште има 1.600 ученици и 135 вработени. Морам да преземам одговорност дали да ги напуштам, имајќи предвид дека нема закана за бомба, или да ги пуштам и одговорноста ќе биде повторно моја, бидејќи голем број настани што се планирани, пропадне.Во секој случај директорот е виновен и тој ја презема одговорноста.Но мора да има јасно напишани правила по кои треба да се води, а не под влијание на чувства и емоции“, смета Карпечева.

Денеска на училиште нема да има настава. Откажана е и родителската средба закажана за денеска. Учениците утре ќе бидат на час.

„Не можеме да си дозволиме да експериментираме со нашите деца, тие мора да живеат мирно“, рече Карпечева.