Девојче со куршум во главата, жртва на белградскиот убиец, сè  уште е во критична состојба

Професор д-р Душица Симиќ, шеф на одделот за анестезија на Детската клиника во Тиршова, за РТС вели дека девојчето со куршум во главата што не може да се извади сè уште е во критична состојба. Девојчето е една од жртвите на масакрот во белградското училиште „Владислав Рибникар“.

Лекарите се борат за нејзиниот живот, а исходот е неизвесен, додава Симиќ. Во детската болница во Тиршова се собраа анестезиолозите, меѓу кои и оние кои се грижеа за повредените во две трагедии.

Во Ургентниот центар има девет пациенти, тројца од ОУ „Владислав Рибникар“ и шест од Младеновац. Тројца пациенти се уште се во тешка состојба.

Последниот пациент од смедеревската болница е пуштен на домашно лекување.

Во детската клиника во Тиршова тешко повреденото девојче се уште е во животна опасност.

Проф. Д-р Душица Симиќ, шеф на одделот за анестезија во таа клиника, за РТС вели дека девојчето има куршум во главата што не може да се извади и дека е во критична состојба.

Лекарите се борат за нејзиниот живот, а прогнозата е неизвесна, додава Симиќ.

„Беше исклучително тешко да се слушне веста за пукањето. Очекувавме повеќе од тројца пациенти кои пристигнаа во Тиршово.

Покрај шокот што се случило такво нешто, на Симиќ и бил најтежок изгледот на нејзината постара сестра: таа во тој момент не знаела што се случува со нејзиното дете, кое посетува едно од блиските училишта.

„Беше шокантно да се види низ што минува, и покрај тоа, таа успеа беспрекорно да си ја заврши работата“, вели Симиќ.