Во Америка измерени рекордни -77 степени Целзиусови

Американските метеоролози објавија дека континенталниот дел на САД е под удар на најстудениот ветер што е забележан досега. Тие известуваат дека арктичкиот студ што доаѓа ќе парализира голем дел од Северна Америка, вклучително и Канада.

Поради ова, 100 милиони луѓе ширум североисточниот дел на САД и Канада веќе се под влијание на екстремно ниски температури од -23, па дури и до -77 Целзиусови степени.

Федералните власти предупредија дека луѓето не треба да излегуваат надвор освен ако е апсолутно неопходно бидејќи смрзнатини може да се појават за 10 минути ако нема соодветни обувки и облека.