Бафет: „Одам во кревет загрижен за ова“

Американскиот инвеститор Ворен Бафет рече дека е повеќе загрижен за изгледите за катастрофални глобални настани отколку за успехот на неговата компанија.

Инвеститорот и милијардерот беше запрашан за време на неодамнешното појавување на „Squawk Box“ на CNBC колку е загрижен за економските фактори како што се неодамнешните неуспеси на банки и инфлацијата.

Тој рече дека е повеќе загрижен за работи надвор од негова контрола отколку за проблемите со Беркшир Хатавеј, неговата главна компанија, пренесува Investor.

„Па, на 92 години, имам други работи за кои треба да се грижам“, изјави тој за CNBC минатата недела.

„Не, не се грижам за нашите можности. Се грижам за некои работи. Се разбира. Се грижам за нуклеарната закана. Се грижам за пандемијата во иднина, за разни работи, но не размислувам за нив бидејќи не можам да сторам ништо“, рече тој.

„Никогаш не легнувам загрижен за Беркшир и за тоа како ќе се справиме со нешто. Ако сум загрижен за Беркшир, треба да размислам за нешто поинакво за тоа што го прави Беркшир“, објасни Бафет.

Бафет е познат по својот оптимистички поглед, а пријателите како Бил Гејтс го припишуваат неговиот успех на неговата способност секогаш да ја наоѓа добрата страна на ситуацијата.

Во 2017 година, научник за податоци анализираше децении годишни писма на Бафет до акционерите и изјави за CNBC дека нашол вообичаени клучни зборови како „извонредно“ и „одлично“ што го илустрираат континуираниот оптимизам на Бафет.

Милијардерот, исто така, изјави за CNBC дека неговиот општ оптимизам и недостаток на грижа за компанијата, исто така, произлегуваат од довербата во неговата способност да ги забележи ризиците и трендовите во економијата пред другите.

„Имам 99 и дел од процентот од мојата нето вредност во Беркшир, но ги имам сите мои роднини. Сите тие се тука за мене“, рече Бафет.

„Ако мислев дека не можам да работам пристојна работа за управување со ризик, подобро од пристојна работа, би бил луд да ја преземам таа одговорност“, додаде тој.

Тој исто така рече дека верува дека среќата и оптимизмот се важни за долг живот, а консумирањето на омилената храна како хамбургери, сладолед и кока кола го прави среќен, дури и ако знае дека тоа е лошо за него.