Амстердам забранува пушење трева во Црвениот кварт

Наскоро ќе биде нелегално да се пуши трева на улица во амстердамскиот округ Red Light, пишува Би-Би-Си. Законите ќе стапат на сила од средината на мај и имаат за цел да ги подобрат условите за живот на жителите кои долго време се жалат на условите предизвикани од туристите.

Сексуалните работници исто така ќе мора да ги затворат своите работни места во 3 часот наутро. Локалните медиуми објавија дека речиси сите советници го поддржале преземањето на овие мерки. Градскиот совет, исто така, објави дека рестораните и баровите ќе мора да затворат до 2 часот по полноќ во петок и сабота и дека новите посетители нема да бидат дозволени во стариот дел на градот по 1 часот по полноќ.

Во моментов, продажбата на алкохол во продавниците, продавниците за алкохол и кафулињата во областа на црвено светло е нелегална од четврток до недела по 16 часот. Советот сега ќе побара од трговците на мало целосно да го отстранат алкохолот од нивните прозорци во ова време. За потсетување, консумирањето алкохол е нелегално на повеќето јавни места во Амстердам.

Холандскиот главен град е познат по своите кафулиња за трева и привлекува милиони туристи секоја година. Но, граѓаните се жалат дека привлекуваат улични дилери и дека злоупотребата на дрога и алкохол ја зголемува стапката на криминал. Според сегашните закони во Холандија, поседувањето, производството или дилањето дрога е кривично дело. Сепак, употребата на дрога од страна на лица постари од 18 години не е кривично дело.

Иако е нелегално да се продава или поседува дрогата, Холандија има „политика на толеранција“ која им дозволува на кафулињата да продаваат канабис под строги услови.