Американците биле „изненадени“ и од луксузната опрема на Југото

ЈУГО е еден од автомобилите што ја моторизираа поранешната држава, но беше и еден од најважните извозни производи.

Југо веројатно остана најпознатиот модел на поранешната домашна автомобилска индустрија. Тоа е автомобил кој некогаш бил многу популарен и се извезувал во многу земји. Автомобилите на Застава се нудеа и во Западна Европа, но како најголема зделка се памети извозот во САД со речиси 150.000 продадени примероци.

Некои го критикуваа автомобилот, некои го пофалија, но веројатно никој не го сметаше Југото за луксузно. Меѓутоа, сега на социјалните мрежи почна да се шири брошура на модел од 1980-тите за францускиот пазар, што ги изненади дури и Американците.

За разлика од очигледно полошо опремените домашни примероци, Југото за извоз се вели дека е поквалитетно, а на списокот со стандардна опрема имало и појаси на задните седишта, заедно со потпирачи за глава. Брошурата на тој начин носи фотографии од моделот за американскиот пазар, а покрај фотографијата од ентериерот стои и информацијата дека „опремата била неверојатна дури и за Американците“.

Возилата на Застава забележаа забележителна продажба и во Велика Британија, каде што опсегот на опции беше на завидно ниво. Zastava Cars Limited имаше импресивна листа на додатоци која вклучуваше бројни надворешни украси, но и додатоци како дигитален часовник, преграда за касети, детски седишта, па дури и дрвен волан.